Wat is Dim to Warm?
Je hebt vast wel eens de term "Dim to Warm" voorbij zien komen tijdens je zoektocht naar lampen voor in je interieur. Maar wat is Dim to Warm eigenlijk en waarin verschilt het van gewone dimbare lampen? Tijdens deze blog leggen we je uit wat je met Dim to Warm kunt en waar je dit het beste kunt toepassen.
Kleurtemperatuur bepaalt de sfeer
Om je goed uit te leggen wat de Dim to Warm functionaliteit precies doet, willen we je graag eerst een andere veelvoorkomende term uitleggen die inherent is aan de Dim to Warm functionaliteit; Kelvin. Met de term Kelvin wordt namelijk aangegeven over welke zogeheten kleurtemperatuur de lamp beschikt. De kleurtemperatuur is namelijk bepalend voor het type sfeer wat je in huis haalt en daarom wordt daar op zogeheten Kelvinschaal heel makkelijk onderscheidt in gemaakt.
Binnen de Nederlandse huishoudens wordt over het algemeen 2700 Kelvin gezien als de meest prettige kleurtemperatuur voor in huis. We noemen deze kleurtemperatuur ook wel "zeer warm wit licht" en beschouwen dit als een sfeervolle en aangename kleur licht. Kijken we bij onze oosterburen dan is de standaard 3000 Kelvin waarbij het licht nét een tint witter is en kijken we nog verder naar bijvoorbeeld het Midden Oosten, dan is witter licht (4000 Kelvin) de standaard. Daarmee zijn de opvattingen over prettige kleurtemperaturen over de gehele wereld compleet anders.
Maar wat is nu Dim to Warm?
Wil je niet vastzitten aan één kleurtemperatuur? Dan is de Dim to Warm techniek ideaal voor mensen die willen kunnen schakelen tussen verschillende soorten kleurtemperaturen die zich onderscheiden ten aanzien van de doeleinden. Zo kun je wat witter licht vaak goed gebruiken tijdens het dagelijkse leef activiteiten in huis en is het wat geler licht juist bedoeld om de perfecte sfeervolle ambiance te creëren.
De Dim to Warm techniek kun je op allerlei manier heel eenvoudig toepassen in huis. Zo zijn er lampen die voorzien zijn van een LED geïntegreerde lichtbron met de Dim to Warm functie, waarmee je in combinatie met een muurdimmer kunt schakelen tussen verschillende kleurtemperaturen. Maar er zijn ook los te verkrijgen lichtbronnen met de Dim to Warm functionaliteit (waaronder GU10 lichtbronnen), die perfect toe te passen zijn in verscheidene armaturen en daarmee voorzien in functioneel of sfeervol licht!
Neem bijvoorbeeld de Wandlamp Cube of Wandlamp Fulda die beide voorzien zijn de Dim to Warm functie. Deze kubus vormige wandlampen zijn gemaakt van hoogwaardige kwaliteit aluminium/staal, waarbij de Wandlamp Cube eventueel in de Badkamer of Buitenshuis toegepast kan worden dankzij zijn IP54 certificering. Zoek je een Plafondlamp of Plafondspot met een Dim to Warm functie? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor de Plafondlamp Dutchess, Brooklyn of de Plafondlamp Megano, waarbij de laatste genoemde voorzien is van GU10 fittingen en waarmee je dus een Dim to Warm lichtbron kunt mee bestellen.
Het verschil tussen Dim to Warm en Dimbare Verlichting?
Het grote verschil tussen Dim to Warm en Dimbaar is dat je bij de laatste genoemde de lichtsterkte aanpast tijdens het dimmen, zonder dat de kleurtemperatuur wordt aangepast. Je zorgt dus eigenlijk voor minder licht wat men beschouwd als sfeervol. Bij Dim to Warm is het de kleur die de sfeer bepaalt en daarmee wordt het grootste onderscheidt tussen deze twee technieken gemaakt.
Wat het beste bij jouw past is natuurlijk heel persoonlijk, maar met de Dim to Warm techniek ben je altijd verzekerd van het juiste type licht op alle momenten van de dag. Benieuwd geworden naar wat Dim to Warm voor jou kan betekenen? Bekijk dan eens het overzicht van kleurtemperatuur hieronder! En heb je vragen over deze techniek dan staan onze medewerkers uiteraard graag voor je klaar!